Hozzávalók: 35 dkg liszt, 14 dkg
vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 7
dkg mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a
szóráshoz 2 evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír.
2 dkg vajat vagy margarint
felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos
vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és
cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba csomagoljuk, és
szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított
vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk,
magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán
téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos
rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával meghintjük.
Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt
fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest
a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe
fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és
előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45
percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy margarinnal
megkenjük, és porcukorral meg hintjük. Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást
kínálunk hozzá.