Bécsi kuglóf



S hogy milyen volt a tejeskávéhoz adott kuglóf Ferenc József idejében, arról tanúskodjék egy korabeli recept:
“A kugelhupf a régebbi idők divatos tésztája. Háromféleképpen készítik: a kikevert finom kugelhupf, a fölvert középfinom és a ledagasztott közönséges.
A fölvert középfinom a következőképpen készül: 280 gramm friss vajat habosra dörzsölünk 10 tojással, sóval, egy kanál czukorral, 420 gramm liszttel, és egy csésze langyos tejjel addig verjük, míg a kanálról leválik. Négy kanálnyi élesztőt és 280 gramm mazsolaszőlőt hozzáadva a tésztát vajjal jól kikent és liszttel behintett kugelhupf formába tesszük és melegen, meglisztelve, betakarva kelni hagyjuk. Ha a tészta a forma széléig majdnem fölkelt, nem nagyon forró kemencében egy órát lassan sütjük, és ez alatt érinteni sem szabad. Ha kisült, szitára borítjuk és azon forrón vaníliás czukorral meghintjük, hogy az, rajta kéreggé váljék.”