A tésztához: 50 dkg mélyhűtött
vajastészta, fél kg szilva, 5 dkg dió, 1 csomag babapiskóta, 10 dkg Koronás
Aranybarna Kristálycukor, 1 db tojás, őrölt fahéj.
A megmosott szilvát magozza ki,
vágja négybe. A diót durvára, a piskótát kisebb darabokra aprítsa. Keverje
össze a negyedelt szilvával. Ízesítse a tölteléket cukros fahéjjal. A kiengedett
vajastésztát nyújtsa, alakítson ki belőle két téglalapot. Az egyik lapra
terítse a tölteléket. A tészta szélét kenje végig a felvert tojással. A másik
lapból vágjon ki késsel vagy derelyevágóval sakktáblaszerűen négyzeteket, hogy
rácsos legyen. Borítsa a töltelékre, a széleket nyomkodja jól össze. Kenje át
az egészet tojással, süsse pirosra.
Tippek: A mélyhűtött tésztát
szobahőmérsékleten engedje fel, csak utána dolgozzon vele.
Zamatos lesz a rétes, ha
muskotályos szilvából készíti.
A szilvát helyettesítheti
körtével vagy almával.
Ha túl leveses a gyümölcs, a
babapiskóta mellé még adagoljon egy evőkanálnyi zsemlemorzsát.