Ezen a helyen 4 személyre szoktuk
megadni az ételek hozzávalóit. Ez a módszer ezúttal nem nagyon használható. A
legfontosabb a megfelelő hús kiválasztása, amelynek marha laposhátszínnek kell
lennie -, a főzési mód és idő. A zöldséges lében legalább 3-4 órát kell főnie a
húsnak úgy, hogy csak egészen lassan, gyöngyözve forrjon. Az alapzöldségek: sárgarépa,
gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, de kerülhet bele karfiolrózsa, spárgafej,
zsenge karalábé is. Először a zöldséget tesszük fel főni, s amikor forr, adjuk
bele a húst, és főzzük csendesen tovább. A jól megfőtt húst a léből kivéve
felszeleteljük, s tányérra tesszük, hozzáadva a hússal főtt zöldségeket, és a
többi körítést.
A tányérhús Ferenc József egyik
kedvenc étele volt, és a császári asztalra a zöldség mellé került a tormával
ízesített tejfölös almamártás, az ugyancsak tejfölös snidlingmártás, a zöldbabfőzelék
és a zsírban sült, borsos krumplilángos. Ennyiféle körítéssel ma már kevés
helyen adják, de ami - a vele főtt zöldségen kívül - semmiképpen nem maradhat
el a hús mellől, az apróra vágott metélőhagyma.