Brémai csemege



1 kg liszt, 2 kocka friss élesztő, 3 l langyos tej, 10 dkg finomított cukor, 1 citrom reszelt héja, 2-2 kávéskanál őrölt kardamom, szegfűszeg, fahéj és gyömbér, 37,5 dkg puha vaj, 35-35 dkg mazsola fehér és piros szőlőből, 10-10 dkg kockára vágott cukrozott, szárított citrom- és narancshéj, 20 dkg hámozott, tört mandula, 10 dkg vaj. A lisztet műanyag tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A tálat rövid időre meleg sütőbe tesszük, amíg a liszt kézmeleg lesz. (A műanyag jobban tartja a meleget!) Elkeverjük a tejet és a szétmorzsolt élesztőt, és beleöntjük a lisztben lévő mélyedésbe, kissé elkeverjük a liszttel is. A tetejét kevés liszttel szórjuk be. A tésztát fóliával lefedve 20 percig kelesztjük. Ez után hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a fűszereket és a vajat, és robotgéppel kb. 4-5 percig simára verjük. Tálban összekeverjük a szárított gyümölcsöket és a mandulát, kicsit felmelegítjük, és könnyedén a masszához adjuk. Ez után a tésztát meleg helyen még 1-2 órát pihentetjük. Ha megkelt, gyorsan újra átgyúrjuk, háromszög alakúra formáljuk, kizsírozott sütőlemezre fektetjük, és meleg helyen még egyszer 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben legalább kétszer kenjük meg olvasztott vajjal.