Főtt marhafartő (Tafelspitz) 1.



Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg. marhafartő, marhacsont, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 liter víz, 1 ek. só, metélőhagyma (snidling)
Elkészítés: A csontot és a megtisztított, szeletekre vágott zöldséget hidegvízbe tesszük fel főni, s a húst csak akkor adjuk hozzá, amikor a víz már forr. Így a hús jobb ízű lesz, mert a pórusok összehúzódnak, s a nedv a húsban marad. A párolás lassú tűzön mintegy két órát tart. Ha a hús megpuhult, a levét leszűrjük, annyit azonban a fazékban hagyunk, hogy a hús felszeleteléséig melegen maradjon. Szeletelésnél a rostokat keresztbe vágjuk, előmelegített tálba helyezzük a szeleteket és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával.
A bécsi főtt marhahúshoz sokféle köretet szoktak kínálni. Nem hiányozhat a pirított hagymás burgonya, az apróra vágott metélőhagymával megszórt tartármártás és a tormás almapüré, amit legegyszerűbben úgy készíthetünk el, hogy almakompótot villával szétnyomunk, kevés tormát reszelünk rá, és jól elkeverjük. Ezen kívül spenótot, karottát, finomra vágott vöröskáposztát is szoktak adni hozzá. És nem hiányozhat az asztalról a sör.