Frankfurti leves



Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéskarajcsont, 50 dkg kelkáposzta, 2-3 burgonya, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, 2-3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt.
A karajcsontot két liter só vízben háromnegyed óráig főzzük, beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, s mielőtt az is megpuhul, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. A zsiradékon halványsárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, belekeverjük az összetört fokhagymát, meghintjük liszttel, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az előzőleg kivett és lehűtött húslével. Berántjuk vele a levest, tejfölt adunk hozzá, borsozzuk, a tetejére virslit karikázunk, és jól kiforraljuk.
Készíthetjük krémlevesnek is, akkor nem kell hozzá burgonya és fokhagyma sem. A hagymát a zsiradékon megpároljuk, kis ideig ezen pároljuk a kelkáposztát is, majd sózva, borsozva, vízzel vagy csontlével felengedve puhára főzzük. Világos rántással és tejjel krémleves-alapot készítünk, összeöntjük a kelkáposztával, kiforraljuk, majd áttörjük. Tejszínnel és tojássárgával tovább testesíthetjük. A tálalásnál a tetejére főtt virslit karikázunk.