Burgonyapüré




Burgonyapüré 1.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 0,25 l tej , 2 késh. só
Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk. Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép fényt kap.

Burgonyapüré 2.

Hozzávalók: fél kg burgonya, só, 2-3 dl tej, 10 dkg margarin
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, beledarabolunk kb. 10 dkg margarint, felöntjük 2-3 dl tejjel, összetörjük, majd kézi mixerrel habosra keverjük. Akkor jó, ha tejfölsűrűségű az állaga.