Burgonyapüré
1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 0,25 l tej , 2 késh. só
Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára
vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz
lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg
vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit
főni hagyjuk. Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép
fényt kap.
Burgonyapüré 2.
Hozzávalók: fél kg burgonya, só, 2-3 dl tej, 10 dkg
margarin
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós
vízben megfőzzük. Leszűrjük, beledarabolunk kb. 10 dkg margarint, felöntjük 2-3
dl tejjel, összetörjük, majd kézi mixerrel habosra keverjük. Akkor jó, ha
tejfölsűrűségű az állaga.