Hagymás kenyér



Hozzávalók: 250-250 g sima és grízes liszt, 20 g élesztő, 1 kockacukor, só, 2 ek. olaj, 2, bors
Az apróra vágott hagymát rózsaszínűre sütjük az olajban, majd sóval, borssal fűszerezzük és kihűtjük. Az élesztőből a kockacukorral, 1 ek. liszttel és 1 dl langyos vízzel kovászt készítünk, majd a liszthez adjuk, és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Beledolgozzuk a vöröshagymát, két egyforma nagyságú cipót formálunk belőle, melyeket lisztezett deszkán, 40 percig letakarva kelesztünk. Ekkor átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk, és olajozott sütőlapon 15 percig pihentetjük. Hideg sütőbe tesszük, majd 200 °C-ra kapcsoljuk. Mire a sütő bemelegszik, a kenyér is a duplájára növekszik. 50-60 percig sütjük, ha túl erősen sülne, letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral. A németek sört és sajtot kínálnak hozzá, de tejfölbe mártogatva, uborkakarikákkal is finom.