Hozzávalók: 250-250 g sima és
grízes liszt, 20 g élesztő, 1 kockacukor, só, 2 ek. olaj, 2, bors
Az apróra vágott hagymát
rózsaszínűre sütjük az olajban, majd sóval, borssal fűszerezzük és kihűtjük. Az
élesztőből a kockacukorral, 1 ek. liszttel és 1 dl langyos vízzel kovászt készítünk,
majd a liszthez adjuk, és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy jól
dagasztható tésztát kapjunk. Beledolgozzuk a vöröshagymát, két egyforma nagyságú
cipót formálunk belőle, melyeket lisztezett deszkán, 40 percig letakarva
kelesztünk. Ekkor átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk, és olajozott sütőlapon 15
percig pihentetjük. Hideg sütőbe tesszük, majd 200 °C-ra kapcsoljuk. Mire a
sütő bemelegszik, a kenyér is a duplájára növekszik. 50-60 percig sütjük, ha
túl erősen sülne, letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral. A németek sört és
sajtot kínálnak hozzá, de tejfölbe mártogatva, uborkakarikákkal is finom.