Hozzávalók: 1 db nyers, nem
füstölt csülök, 50 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 30 dkg kifejtett nyári bab. 20
dkg sárgarépa, 1 kiskanál olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg savanyú alma, 1
kiskanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem,
só, őrölt bors.
A csülköt másfél liter, sóval,
fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, kicsontozzuk és
feldaraboljuk. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra
vágjuk, a megtisztított zöldbabot félbe tördeljük. A szalonnát apró kockákra
vágjuk, egy kevés olajban pirosra sütjük, és a burgonyát, a sárgarépát, a
zöldbabot meg a fejtett babot hozzáadva, 5 percig pároljuk. Egy liter
csülöklével felöntjük, megfűszerezzük, ha kell, megsózzuk, és lefedve 50 percig
főzzük. Félidőben a feldarabolt csülköt is belerakjuk, és amikor a belevalók
majdnem teljesen megpuhultak, a hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott almát
is. Végül egy kevés hideg vízben simára kevert liszttel behabarjuk, és tálalás
előtt petrezselyemmel megszórjuk.