Karácsonyi gyümölcskenyér



2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk. só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott  gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
(Módosításaim: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában sütöm.