(Burgenland)
Hozzávalók: 3 tojás, 1
tojássárgája, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy fél citrom
reszelt héja, 6 dkg sima liszt, 12 dkg hámozatlan darált mandula, 5 dkg vaj,
vaj és liszt a formához. A töltelékhez: 17 dkg hámozatlan darált mandula, 9 dkg
porcukor, 1,5 dl tej, egy csipet őrölt fahéj, fél csomag vaníliás cukor, fél dl
mandulalikőr, 5 dl tejszín, 4 lap zselatin, reszelt főzőcsokoládé meghinteni.
Előkészítés: 4 tojássárgáját a
cukor egyharmadával, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverünk. A
tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a fenti masszába
keverjük. A vajat felolvasztjuk, a szitált liszttel és a mandulával együtt
szintén belekeverjük. A masszát kivajazott és - lisztezett tortaformába
töltjük, előmelegített sütőben, 180 °C-on 40 percig sütjük. A tortát a formában
hagyjuk kihűlni, majd 2 órányi pihentetés után kiszedjük belőle, a tetejét
elsimítjuk.
Elkészítés: A krémhez a mandulát
a szitált porcukorral, valamint fahéjjal, vaníliás cukorral egy nagy tálban
összekeverjük. A tejet felforraljuk és ráöntjük, addig keverjük, míg sűrű
krémet nem kapunk. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a mandulalikőrt is. A
zselatint hideg vízbe áztatjuk puhulni, a tortalapot visszatesszük a közben
megtisztított formába. A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint jól
kinyomjuk, és kevés forró vízben feloldjuk, a mandulakrémmel együtt a tejszínbe
keverjük és rákenjük a tortalapra. A tetejét elsimítjuk, a tortát 3 órára a
mélyhűtőbe tesszük, majd további 3 órán át a hűtőszekrény normál részében hagyjuk
állni. Végül óvatosan kiszedjük a formából, majd az oldalát és a tetejét
meghintjük reszelt csokoládéval.