Az ürühúst kockákra vágjuk,
egy-másfél órát főzzük, de előzőleg megsózzuk. A káposzta torzsáját kivágjuk,
külső leveleit leszedjük, négy részre daraboljuk, lobogó forró vízben negyedórát
főzzük. A vízből kivéve tiszta konyharuhában jó erősen kinyomkodjuk.
Jénai tálat kibélelünk vékonyra
vágott szalonnaszeletekkel, ezekre egy réteg káposztalevelet teszünk, úgy, hogy
a levelek domború fele legyen felül. A káposztára húst rakunk, megsózzuk,
megborsozzuk, finomra vágott hagymával és turbolyával, kevés szegfűszeggel megszórjuk,
aztán előröl kezdjük a rétegezést: Káposzta, hús, fűszerek.
Legfelülre káposzta kerüljön. Az
egészet leöntjük az ürühús leszűrt levével, és kb. egy óra hosszáig főzzük.
Tálaláskor nagyobb tálra borítjuk ki.