Parasztlakoma (Bauernschmaus)



Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg párolt káposzta, 4 zsemlegombóc, 4 főtt sertésszelet, 4 szelet füstölt hús, 4 burgonya, 4 pár virsli
Az ételeket az alábbiak szerint külön-külön elkészítjük.

Párolt káposzta

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 3 dkg zsír, 1 hagyma, só
Elkészítés: A finomra vágott hagymát forrózsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, és lefedve puhára főzzük.

Zsemlegombóc

Hozzávalók: 5-6 zsemle, 4 dkg vaj, fél fej hagyma, kevés petrezselyem, 1 dl tej, 1 tojás, só, 5 dkg liszt
Elkészítés: A zsemlét kis kockákra vágjuk, a megtisztított, finomra vágott petrezselymet forró vajban megfuttatjuk, ráöntjük a zsemlekockákra, jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojással és sóval elkevert tejet, s egy ideig állni hagyjuk. A lisztel összegyúrjuk, s meleg vízzel megnedvesített kézzel gombócokat formálunk belőle.

Főtt sertéshús

Hozzávalók: 4 szelet dagadó, só köménymag
Elkészítés: A 4 szelet húst eléggé sós és köménymagos vízben fölforraljuk, majd csendes tűzön egy-másfél óráig puhára főzzük.

Főtt füstölt hús

Hozzávalók: 75 dkg füstölt sertéshús, 3 kis sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér
Elkészítés: a füstölt húst megmossuk, 4 szeletre vágjuk, a megtisztított, szeletekre vágott zöldséggel forró sótlan vízben puhára főzzük.
Megfőzzük a 4 pár virslit és héjában a 4 burgonyát. A húst, a virslit a zsemlegombóccal, a meghámozott burgonyával és a párolt káposztával négy tányéron elrendezve tálaljuk.