Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg
párolt káposzta, 4 zsemlegombóc, 4 főtt sertésszelet, 4 szelet füstölt hús, 4
burgonya, 4 pár virsli
Az ételeket az alábbiak szerint
külön-külön elkészítjük.
Párolt káposzta
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 3 dkg zsír, 1 hagyma,
só
Elkészítés: A finomra vágott
hagymát forrózsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, és lefedve puhára
főzzük.
Zsemlegombóc
Hozzávalók: 5-6 zsemle, 4 dkg
vaj, fél fej hagyma, kevés petrezselyem, 1 dl tej, 1 tojás, só, 5 dkg liszt
Elkészítés: A zsemlét kis
kockákra vágjuk, a megtisztított, finomra vágott petrezselymet forró vajban
megfuttatjuk, ráöntjük a zsemlekockákra, jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojással
és sóval elkevert tejet, s egy ideig állni hagyjuk. A lisztel összegyúrjuk, s
meleg vízzel megnedvesített kézzel gombócokat formálunk belőle.
Főtt sertéshús
Hozzávalók: 4 szelet dagadó, só köménymag
Elkészítés: A 4 szelet húst
eléggé sós és köménymagos vízben fölforraljuk, majd csendes tűzön egy-másfél
óráig puhára főzzük.
Főtt füstölt hús
Hozzávalók: 75 dkg füstölt sertéshús, 3 kis sárgarépa, 2
petrezselyemgyökér
Elkészítés: a füstölt húst
megmossuk, 4 szeletre vágjuk, a megtisztított, szeletekre vágott zöldséggel
forró sótlan vízben puhára főzzük.
Megfőzzük a 4 pár virslit és
héjában a 4 burgonyát. A húst, a virslit a zsemlegombóccal, a meghámozott
burgonyával és a párolt káposztával négy tányéron elrendezve tálaljuk.