Hozzávalók (6 személyre): 2
fácán, 1 kg savanyú káposzta, 500 g füstölt kolbász, 150 g húsos, füstölt
szalonna, 100 g gomba (erdei a legjobb), 1 nagy fej hagyma, 50 g libazsír vagy
olaj, só, bors, 1 dl száraz fehérbor.
Elkészítés: A két gondosan
megtisztított fácánt megmossuk, lecsepegtetjük, kívül-belül besózzuk,
borsozzuk, a melleket és a combokat megtűzdeljük a szalonna felével, lábaikat összekötözzük,
a szárnyvégeket aláhajtjuk és egy nagyobb lábasban - még jobb, ha cseréplábasban
- fedő alatt, lassú tűzön, a borral pároljuk. A zsiradékon üvegesre pirítjuk a
felaprózott hagymát, rádobjuk a káposztát (ha túl savanyú, előzőleg kimossuk!),
sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt, szelíd tűzön félig megpároljuk. Egy
mélyebb tűzálló tálba szedjük a káposzta felét, megszórjuk a maradék, vékony
csíkokra vágott szalonnával, ráterítjük a megtisztított, felszeletelt gombát, a
tetejére tesszük a még nem egészen puha madarakat, betakarjuk a maradék
káposztával, a karikára vágott kolbásszal, lefedjük, és előmelegített sütőben,
mérsékelt tűzön (180 °C) az egészet puhára pároljuk. Mire a káposzta és a hús
is megpuhul, elvileg a levének el kell párolognia, nem szabad tocsogósnak
lennie! Külön csészében forró, kapros tejfölt kínálhatunk mellé.