Rösti (alaprecept)



Hozzávalók: 1kg héjában főtt burgonya, 8dkg vaj, 4-5 evőkanál olaj, só, törött bors
A főtt és meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágva serpenyőben felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk, hogy a vaj minden oldalról átjárja.
Ezután átrakjuk egy másik serpenyőbe, a forró olajba. Néhány percig sütjük, aztán megsózzuk, borsozzuk, majd néhány csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só jól bejusson a burgonyába. Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd levesszük a fedőt, és újból, felülről lefelé haladva, módszeresen megforgatjuk a burgonyát. Ismét fedő alatt pároljuk néhány percig, majd az előbbi módon átforgatjuk. Addig kell ezt ismételgetni, amíg az összes burgonya piros-ropogóssá válik. Előmelegített tálban tesszük asztalra.
Tejeskávét, salátát, virslit, főtt sonkát fogyasztanak hozzá.

Emmentáli sajtos rösti

Hozzávalók: 1kg héjában főtt burgonya, 8dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 6 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors
Ugyan úgy készül, mint az előbbi, de amikor már a burgonya, ropogós, rászórjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, s hevítés közben még néhányszor átforgatjuk.
Frissen, salátával tálaljuk.

Virslis rösti

Hozzávalók: 1kg héjában főtt burgonya, 8dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 10dkg virsli, só
Miután a burgonyát az alaprecept szerint ropogósra sütöttük, hozzáadjuk a nagyon vékony karikákra vágott virslit, pirítjuk néhány percig, majd átforgatva frissen tálaljuk.