Salzburgi galuska



(Pehelykönnyű, zamatos, meleg osztrák desszert)
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál tej, 5 to-jásfehérje, 3 evőkanál kristálycukor, 1 cso-mag vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 1 evőka-nál rétesliszt; a tetejé-re porcukor.
Elkészítése: A sütőt 200 fokosra bemelegítjük. Egy nagy tűzálló tálat a vajjal kikenjük, és a tej-jel meglocsoljuk. A to-jásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot beleverjük, hogy sűrű, fényes legyen. A tojássárgájákat egyen-ként belekeverjük, vé-gül a lisztet beleszitál-juk. Evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a tálba egy-más mellé rakjuk. A sütőbe tolva mind-össze 8-10 percig süt-jük. Akkor jó, ha a kül-seje rózsaszínű; de a belseje még lágy. Azon forrón, porcukorral gazdagon meghintve visszük az asztalra, és kiskanállal esszük.