2 nyers sertéscsülök, 25 dkg húsos
füstölt szalonna, 5 evőkanál olaj, 1 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1
kávéskanál fokhagymapor, 2 db szegfűszeg, 10 szem borókabogyó, 4-5 szem egész
bors, 12 dl száraz fehérbor, őrölt bors, só
A káposztát, ha túl savanyú,
kiáztatjuk, lecsurgatjuk. Megtisztítjuk a vöröshagymát, beleszúrjuk a két
szegfűszeget, a borókabogyót és az egész borsot pedig kis vászondarabba kötjük.
Egy nagy lábosba beleöntjük az olaj felét, rátesszük a káposzta felét, erre a
két csülköt, a húsos füstölt szalonnát, majd a hagymát. Megszórjuk
fokhagymaporral és hozzáadjuk a vászonba kötött fűszereket is. Betakarjuk a
maradék káposztával, megöntözzük borral, és félig felöntjük vízzel. Ráöntjük az
olajat, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon, letakarva kb. 1 óra hosszat főzzük, majd
lassú tűzön még két óra hosszat. 10 perccel a főzés befejezése előtt
felmelegítünk egy mély tálat. A káposztából kivesszük a hagymát és a fűszeres
zacskót. A szalonnát csíkokra vágjuk, a csülköket felszeleteljük. A káposztát
beletesszük az előmelegített tálba, megszórjuk szalonnával és ráfektetjük a
húsokat. Tűzforrón tálaljuk. Sós vízben főtt burgonyát adhatunk hozzá.