Hozzávalók 4 személyre: 1-1.2 kg
csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 evőkanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só.
A rizskörethez: 1 teáscsésze rizs, 15 dkg kelbimbó, 1 közepes sárgarépa, 1
evőkanál vaj, só.
A megtisztított jércét
szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk kívül-belül. Tepsire kis zsírt (vagy
olajat) és vizet teszünk, rátesszük egészben a jércét úgy, hogy a mellével
legyen lefelé. Ha fél óráig sült, megfordítjuk, gyakran locsoljuk, néha egy kis
vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Szép pirosra sütjük. Rendesen
párolt rizst készítünk, mint körítéshez szoktunk. Tálalás előtt egy edényt
vastagon megkenünk olvasztott vajjal, az aljára sós vízben főtt kelbimbót, s
ugyancsak sós vízben főtt sárgarépa-karikákat adunk, szépen, koszorúalakban
berakva és beletömjük a rizst. Kiborítjuk tálra, és közepére helyezzük egészben
vagy feldarabolva a sült jércét.