Stíriai jérce, körettel



Hozzávalók 4 személyre: 1-1.2 kg csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 evőkanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só. A rizskörethez: 1 teáscsésze rizs, 15 dkg kelbimbó, 1 közepes sárgarépa, 1 evőkanál vaj, só.
A megtisztított jércét szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk kívül-belül. Tepsire kis zsírt (vagy olajat) és vizet teszünk, rátesszük egészben a jércét úgy, hogy a mellével legyen lefelé. Ha fél óráig sült, megfordítjuk, gyakran locsoljuk, néha egy kis vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Szép pirosra sütjük. Rendesen párolt rizst készítünk, mint körítéshez szoktunk. Tálalás előtt egy edényt vastagon megkenünk olvasztott vajjal, az aljára sós vízben főtt kelbimbót, s ugyancsak sós vízben főtt sárgarépa-karikákat adunk, szépen, koszorúalakban berakva és beletömjük a rizst. Kiborítjuk tálra, és közepére helyezzük egészben vagy feldarabolva a sült jércét.