Strudel



Hozzávalók: 1 csomag rétestészta, 1 kg burgonya, 15 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál fahéj, 20 dkg mazsola, 1 dl rum, 2 evőkanál vaj
Az öntethez: 2 dl rizling, 5 tojássárgája, 10 dkg porcukor
A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és krumplinyomóval összetörjük. Amikor kihűl, cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és darált dióval alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát. A rétestészta lapokat egymásra kiteregetjük, közben olvasztott vajjal megkenjük. Megrakjuk krumplis töltelékkel, feltekerjük, a külsejét megkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben kisütjük. Az öntethez habosra kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd gőz fölött habverővel verve hozzáadjuk a rizlinget. Tálaláskor a rétest felszeleteljük, fahéjas porcukorral megszórjuk, és öntettel, gyümölcsökkel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: A réteslapokat benedvesített konyharuhán teregessük egymásra. A tölteléket tovább gazdagíthatjuk tojássárgájával, felvert fehérjével, mandulával.