Szász fokhagymás leves



Hozzávalók: 50 dkg disznóhús vagy maradék sült, 1 ek. zsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 1 pohár tejföl, kevés friss majoránna
Elkészítése: A felszeletelt disznóhúst forró zsírban kisütjük és félretesszük. A megmaradt zsírral világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a finomra vágott majoránnát. Körülbelül másfél liter levessel vagy vízzel folytonos kavarás mellett feleresztjük, ízlés szerint sózzuk, ecetezzük, és 5-8 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tejfölt, és forrón a sültre öntjük.
Változatok: A fokhagymagerezdeket egészben is beletehetjük, és tálalás előtt kivehetjük. Ha maradék sültből készítjük, a fokhagymát a sült levében megfuttatjuk, ezt liszttel megszórjuk, és megfelelő mennyiségű vízzel feleresztjük.