Készítsünk egy adag leveles
vajastésztát a Túrós táskánál leírt módon, de most csak 0,5 dg élesztőt tegyünk
bele. Négyszeri hajtogatás, és pihentetés után nyújtsuk ki, 36×36 cm-esre, majd
sodrófára csavarva fektessük egy nagyobb zománcozott tepsi aljába, és vágjuk
ketté. Ha a tepsink mérete kisebb az előírtnál, akkor nyújtsuk a tésztát
arányosan szélesebbre, és a deszkán kettévágva két részletben helyezzük a
tepsibe. A tészta harmadik (almás tiroli rétes esetén negyedik) hajtogatása
után készítsük el a tölteléket. Erre a célra a hagyományos rétesek töltelékeit
használjuk (lásd az I. fejezetben). A teljes mennyiségű krémet (2 rúdhoz valót)
a hosszabbik oldal mentén folyamatos csíkban rakjuk az egyik tészta közepére.
Ezt követően a tészta belső, vágott szélét hajtsuk a töltelékre, majd lazán
fordítsuk rá a másik szélét is. A két oldal jelentős mértékben át kell hogy
lapolódjon, ellenkező esetben a rétes sütés közben szétnyílik. A minél
biztosabb rögzítés érdekében a tészta alul lévő szélét kenjük meg 1 felvert
tojással, és utána hajtsuk rá a másik szélét, hogy a két réteg összeragadjon.
Ezután töltsük meg a másik tésztát is teljes mennyiségű töltelékkel. A két
rúdhoz célszerű különböző krémeket használni. Gyümölccsel történő töltés esetén
a darált diót a töltelékkel megegyező szélességű sávban szórjuk a tészta
közepére. A szójakedvelők a Szójás pirog dupla mennyiségű töltelékéből is
készíthetnek tiroli rétest.
Végül kenjük meg a rudak tetejét
a maradék felvert tojással, gondosan ügyelve arra, hogy ne folyjon le az
oldalára. Fél óráig hideg helyen pihentessük, majd a leveles Sajtos rúdnál
leírtak szerint süssük 10 percig erősebb, majd kb. 15 percig közepes tűzön,
amíg a teteje világospirosra pirul. Ha lehűlt, fűrészfogú késsel ferdén vágjuk
kb. 3 cm széles szeletekre, és frissen tálaljuk. Előtte azonban — a káposztás,
hagymás, gombás és szójás rétes kivételével — jól szórjuk meg a tetejét
vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. A
fenti alapanyagból kb. 24 db sütemény várható.