Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 tojássárgája, kevés só, víz, 1 kávéskanálnyi ecet.
Töltelék:
20 dkg cukor, 20 dkg dió, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, reszelt citromhéj, 2
darab alma, 3 tojás.
A
vajat 5 dkg liszttel összegyúrjuk, és kocka-alakúra nyomkodjuk, széleit
egyenesre vágjuk. Az így előkészített vajat hűtőszekrénybe vagy hideg helyre
tesszük. A levágott vajdarabokat a maradék liszttel összemorzsoljuk. Ebből
tojással, sóval, ecetes vízzel keményebb rétestésztát gyúrunk.
Fél
óráig pihentetjük, azután kinyújtjuk és a hideg vajkockát közepére helyezve, a
tésztába belecsomagoljuk. Azért, hogy a tésztába egyenletesen osztódjék el,
nyújtófával megveregetjük. Majd egymást követően háromszor hajtogatjuk össze,
fél óráig hideg helyen pihentetjük, utána megint kétszer összehajtogatjuk,
Végül legalább 1 órán át hideg helyen pihentetjük.
A
vajastésztát kb. 1/2 cm vastagra, téglaalakúra nyújtjuk ki. Hossza akkora
legyen, mint a sütőtálcáé, szélessége pedig kb. 15 cm. A közepét megtöltjük, és
a tésztát egymásra hajtjuk. Tojással megkenjük, és 1 centi szélességű
tésztaszalaggal, kígyóalakban díszítjük.
Töltelék:
A cukrot a 3 tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk az őrölt diót,
mazsolát, fahéjat, citromhéjat és a reszelt almát. A tojások fehérjéből kemény
habot verünk, könnyedén összeelegyítjük az előbbi keverékkel. Ezzel megtöltjük
a tésztát.