Tiroli rétes 7.



Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 tojássárgája, kevés só, víz, 1 kávéskanálnyi ecet.
Töltelék: 20 dkg cukor, 20 dkg dió, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, reszelt citromhéj, 2 darab alma, 3 tojás.
A vajat 5 dkg liszttel összegyúrjuk, és kocka-alakúra nyomkodjuk, széleit egyenesre vágjuk. Az így előkészített vajat hűtőszekrénybe vagy hideg helyre tesszük. A levágott vajdarabokat a maradék liszttel összemorzsoljuk. Ebből tojással, sóval, ecetes vízzel keményebb rétestésztát gyúrunk.
Fél óráig pihentetjük, azután kinyújtjuk és a hideg vajkockát közepére helyezve, a tésztába belecsomagoljuk. Azért, hogy a tésztába egyenletesen osztódjék el, nyújtófával megveregetjük. Majd egymást követően háromszor hajtogatjuk össze, fél óráig hideg helyen pihentetjük, utána megint kétszer összehajtogatjuk, Végül legalább 1 órán át hideg helyen pihentetjük.
A vajastésztát kb. 1/2 cm vastagra, téglaalakúra nyújtjuk ki. Hossza akkora legyen, mint a sütőtálcáé, szélessége pedig kb. 15 cm. A közepét megtöltjük, és a tésztát egymásra hajtjuk. Tojással megkenjük, és 1 centi szélességű tésztaszalaggal, kígyóalakban díszítjük.
Töltelék: A cukrot a 3 tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk az őrölt diót, mazsolát, fahéjat, citromhéjat és a reszelt almát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, könnyedén összeelegyítjük az előbbi keverékkel. Ezzel megtöltjük a tésztát.